Se Hunde!!!!

bEsTiA nEgRa

Madmaxista
Desde
4 Dic 2006
Mensajes
78
Reputación
0
Se huende el mercado inmobiliario en Andorra. Os pongo un artículo donde se observa como se está hundiendo el mercado de los tochos en Andorra.

El artículo está en catalán pero se entiende perfectamente.

http://www.diariandorra.ad/noticies/view.php?ID=2054

“Hem treballat en quatre anys el que ens tocava en deu.” Així s’expressava un dels promotors immobiliaris més importants del país respecte a la situació que des de fa uns mesos s’està vivint al sector. Diferents agents immobiliaris i promotors van coincidir a fixar cap a la tardor de l’any passat l’inici de l’estancament que s’està vivint en la venda de pisos. La caiguda s’hauria accentuat al gener, tot i que també coincideixen a destacar que la situació no és dramàtica.
Els motius? Uns quants, però per sobre de tots el preu del metre quadrat construït. L’escalada de preus exponencial dels últims anys, amb una mitjana d’uns 4.800 el metre quadrat d’obra nova, és un obstacle important en el manteniment de les vendes. El gruix de les compres de pisos en els últims anys, segons les diferents fonts consultades, han estat dels inversors i el segon habitatge. I cal remarcar que l’inversor andorrà hi ha tingut un paper destacadíssim. “No sé si al carrer es té present que una part important de les compres dels últims temps les han fetes inversors nacionals”, indica un immobiliari.
El totxo, com qualsevol altre producte d’inversió, és atractiu mentre el marge de revalorització és alt. I aquí arriba el problema, per a l’inversor el preu actual no presenta un marge important per revaloritzar-se. A aquest fet cal afegir-hi que la borsa, o la inversió variable en general, ha aportat importants beneficis i part del capital que fins ara es dedicava a la pedra ara ha passat als mercats financers. L’esclat constructor de final del segle passat i els primers anys d’aquest va comportar una entrada massiva de pisos al mercat, adquirits fonamentalment per part d’inversors. I aquí rau un nou argument de l’estancament: la major part dels potencials inversors (sobretot els nacionals) ja han comprat una o diverses propietats. En molts casos comprades i revenudes a d’altres inversors. Així, que la majoria ja té actualment les inversions fetes i possiblement a la venda, en un moment en el qual el que falten són compradors.
“Hi ha una bossa important de pisos per vendre”, segons comenta un altre promotor, que veu un parell d’anys d’estancament abans “que les coses tornin al seu lloc”. Si l’inversor nacional i estranger ha caigut de manera dràstica, el comprador de primer habitatge es troba encara més desaparegut. El motiu? Evidentment, el preu, que ha col·locat a les famílies de renda mitjana en la impossibilitat de fer front a una hipoteca sense deixar-se una part massa gran dels ingressos mensuals en l’intent.
A aquesta dinàmica no hi ha ajudat gens l’Euribor. El preu del diner s’ha gairebé doblat en molt poc temps i les quotes hipotecàries han experimentat pujades força importants. Per al primer habitatge, l’Alt Urgell ha passat a ser una competència directa perquè, tot i que la comarca ha augmentat també de manera exponencial els preus, encara es troba amb un cost per metre quadrat (uns 3.000 euros) força per sota del Principat. L’Alt Urgell es troba ara en plena efervescència constructora, a l’escalf de l’anomenat efecte Andorra, amb un grup important de residents que opten cada vegada més per comprar, pel preu, el primer habitatge a la comarca veïna.

Les immobiliàries aguanten el sotrac
Un agent immobiliari per cada 234 habitants. Aquesta és la mitjana aproximada en un país amb prop de 350 professionals del sector i uns 82.000 habitants. L’índex, a falta de dades en d’altres microestats, sembla de rècord europeu o mundial. Tots no exerceixen, però es calcula que hi ha en funcionament (l’Associació de Gestors Immobiliaris fa temps que ha deixat d’informar) unes 250 immobiliàries. Segons fonts d’alguns agents encara no ha arribat l’anunciat tancament en cadena d’agències, davant de la baixada de les vendes. Com a molt, semblaria que alguns professionals han optat per reduir costos i, per exemple, tancar el despatx i instal·lar l’oficina a casa. Aquests darrers, però, serien pocs. La major part dels establiments oberts al públic continuen, tot i l’estancament que s’està vivint. Segons alguns dels professionals del sector, no hi ha constància de tancaments. A les constructores, però, sembla que els afecta més la disminució de feina, i algunes petites empreses tenen greus problemes. El creixemnt de l’activitat va comportar no només la creació de noves empreses sinó també l’ampliació de moltes de les existents.
 

RANGER

Madmaxista
Desde
7 Jun 2006
Mensajes
5.123
Reputación
1.875
Lugar
Polonia (la del Mediterráneo)
Hemos trabajado en cuatro años el que nos tocaba en diez. Así s’expresaba uno de los promotores inmobiliarios más importantes del país respeto a la situación que desde hace unos meses s’está viviendo al sector. Diferentes agentes inmobiliarios y promotores coincidieron a fijar hacia el otoño de l’año pasado’l inicio de l’estancamiento que s’está viviendo en la venta de pisos. La caída s’habría acentuado en enero, aun cuando también coinciden a destacar que la situación no es dramática.

Los motivos? Unos cuántos, pero por encima de todos el precio del metro cuadrado construido. L’escalada de precios exponencial de los últimos años, con una mediana d’unos 4.800 el metro cuadrado d’obra nueva, es un obstáculo importante en el mantenimiento de las ventas. El grueso de las compras de pisos en los últimos años, según las diferentes fuentes consultadas, han estado de los inversores y la segunda vivienda. Y hace falta remarcar que l’inversor andorrano ha tenido un papel *destacadíssim. “No sé si a la calle se tiene presente que una parte importante de las compras de los últimos tiempos las han hechas inversores nacionales”, indica un inmobiliario.

El ladrillo, como cualquier otro producto d’inversión, es atractivo mientras el margen de *revalorització es alto. Y aquí llega el problema, para l’inversor el precio actual no presenta un margen importante por revalorizarse. A este hecho hace falta añadir que la bolsa, o la inversión variable en general, ha aportado importantes beneficios y parte del capital que hasta ahora se dedicaba a la piedra ahora ha pasado a los mercados financieros. L’estallidos constructor de final del siglo pasado y los primeros años d’este comportó una entrada masiva de pisos al mercado, adquiridos fundamentalmente por parte d’inversores. Y aquí rae un nuevo argumento de l’estancamiento: la mayor parte de los potenciales inversores (sobre todo los nacionales) ya han comprado una o varias propiedades. En muchos casos compradas y revendidas a d’otras inversores. Así, que la mayoría ya tiene actualmente las inversiones hechas y posiblemente a la venta, en un momento en el cual el que faltan son compradores.

“Hay una bolsa importante de pisos por vender”, segundos comenta otro promotor, que ve un parejo d’años d’estancamiento antes de que “las cosas vuelvan a su lugar”. Si l’inversor nacional y extranjero ha caído de manera drástica, el comprador de primera vivienda se encuentra todavía más desaparecido. El motivo? Evidentemente, el precio, que ha colocado en las familias de renta mediana en la imposibilidad de hacer frente a una hipoteca sin dejarse una parte demasiada grande de los ingresos mensuales en’l intento.

A esta dinámica no ha ayudado nada l’*Euribor. El precio del dinero s’ha casi *doblat en muy poco tiempo y las cuotas hipotecarias han experimentado subidas bastantes importantes. Para la primera vivienda, l’Alt Urgell ha pasado a ser una competencia directa porque, aun cuando la comarca ha aumentado también de manera exponencial los precios, todavía se encuentra con un coste por metro cuadrado (unos 3.000 euros) fuerza por debajo del Principado. L’Alt Urgell se encuentra ahora en llena efervescencia constructora, a l’*escalf de l’denominado efecto Andorra, con un grupo importante de residentes que optan cada vez más por comprar, por el precio, la primera vivienda a la comarca vecina.



Las inmobiliarias aguantan el estremecimiento

Un agente inmobiliario por cada 234 habitantes. Esta es la media aproximada en un país con cerca de 350 profesionales del sector y unos 82.000 habitantes. L’índices, a falta de datos en’d otras *microestats, parece de récord europeo o mundial. Todos no ejercen, pero se calcula que hay en funcionamiento (l’Asociación de Gestores Inmobiliarios hace tiempos que ha dejado’d informar) unas 250 inmobiliarias. Según fuentes d’algunos agentes todavía no ha llegado l’anunciado cierre en cadena d’agencias, delante de la bajada de las ventas. Como mucho, parecería que algunos profesionales han optado por reducir costes y, por ejemplo, cerrar el despacho e instalar l’oficina a casa. Estos últimos, pero, serian pocos. La mayor parte de los establecimientos abiertos al público continúan, todo y l’estancamiento que s’está viviendo. Según algunos de los profesionales del sector, no hay constancia de cierres. A las constructoras, pero, parece que los afecta más la disminución de trabajo, y algunas pequeñas empresas tienen graves problemas. El *creixemnt de l’actividad comportó no sólo la creación de nuevas empresas sino también l’ampliación de muchas de las existentes.


* Cortesía de internostrum.com, con algún pequeño retoque.